Loading Events

« All Events

Flanders’ Modelling Festival 2023

Datum onder voorbehoud en te bevestigen!

11 March 2023 @ 08:00 12 March 2023 @ 17:00

De editie 2022 van IPMS Antwerpen Flanders’ Modelling Festival is geannuleerd wegens COVID-19!

Elk jaar in maart organiseert IPMS Antwerpen het Flanders’ Modelling Festival. Dit is het modelbouwevenement met de langste traditie in België. Op het festival vindt je diverse clubpresentaties, verkoopstands van nieuwe en tweedehands modelbouwkits, toebehoren en boeken, en natuurlijk onze wedstrijd.

De locatie van het Flanders’ Modelling Festival is Don Bosco Hoboken, Salesianenlaan 1, 2660 Hoboken (Antwerpen). Toegang is gratis.

Wedstrijd

Het hoogtepunt van het Flanders’ Modelling Festival is natuurlijk de wedstrijd. Sinds 2019 is het aantal categorieën vereenvoudigd met de bedoeling het overzicht voor bezoekers en  voor juryleden te verbeteren. Doe mee met onze wedstrijd! Voor de winnaars van de diverse trofeeën is er een aanzienlijke prijzenpot.

Deelname aan de wedstrijd kost €2 per model dat vóór 8 maart 2022 is ingeschreven. Inschrijven op de dag zelf kost €3 per model. Betalen voor deelname aan de wedstrijd doe je op de wedstrijddag. Elk derde ingeschreven model is gratis.

Categorieën
A1VliegtuigenKleiner of gelijk 1/100
A2Vliegtuigen (propeller, jets en helikopters)1/72
A3Vliegtuigen (propeller, jets en helikopters)1/48
A4Vliegtuigen (propeller, jets en helikopters)1/32
A5Vliegtuigen en helikopters in dioramaAlle schalen
A6Vliegtuigen en helikopters vacu en scratchAlle schalen
M1Militaire voertuigenKleiner dan 1/48
M2Militaire voertuigen1/48 – 1/35
M3Militaire voertuigen in dioramaAlle schalen
M4Militaire voertuigen in scratch Alle schalen
FBBustesAlle schalen
FSFigurines – Single FigurineAlle schalen
FVFigurines – Vignette (meerdere figurines)Alle schalen
S1ZeilschepenAlle schalen
S2Motorschepen (marine + koopvaardij)Kleiner of gelijk 1/350
S3Motorschepen (marine + koopvaardij)Groter dan 1/350
V1MotorfietsenAlle schalen
V2Civiele voertuigen (auto’s, vrachtwagens, zware werktuigen)Kleiner 1/24
V3Civiele voertuigen (auto’s, vrachtwagens, zware werktuigen)Groter of gelijk 1/24
DIAl wat niet in de andere categorieën thuishoortAlle schalen
SCScience Fiction, ruimtevaartAlle schalen
JUJuniors (onder 16)Alle schalen
Reglement
 • Flanders’ Modelling Festival staat open voor alle modelbouwers. Om deel te nemen hoef je geen lid van een modelbouwvereniging te zijn.
 • In elke categorie zijn drie prijzen te winnen: Winner (Goud), Highly Commended (Zilver) en  Commended (Brons). Die prijzen kunnen in elke categorie meermaals worden toegekend op basis van het aantal behaalde punten. Daarnaast zijn er verscheidene bijzondere trofeeën te winnen.
 • Iedereen kan aan de wedstrijd deelnemen in alle categorieën en met meerdere modellen per categorie, maar slechts het model met de hoogste score per categorie komt in aanmerking voor een prijs.
 • Alle modellen moeten in hoofdzaak uit plastic of uit giethars (resin) zijn gebouwd, behalve voor de modellen in de categorieën Figurines en Schepen.
 • Scratch zijn alle modellen die grotendeels eigenbouw zijn. Zij mogen gebouwd worden met alle soorten materiaal, maar moeten minstens voor zestig procent uit plastic of giethars bestaan.
 • Een ingeschreven model wordt als diorama beschouwd als de bodemplaat meer is dan louter ondergrond en daaraan extra aandacht is besteed door gebruik van figuren, gebouwen, bomen, extra modellen, grondapparatuur, enzovoorts.
 • Juniors (deelnemers jonger dan 16) kunnen hun modellen, ongeacht thema of schaal, in hun eigen categorie plaatsen of in een andere wedstrijdcategorie. In dat laatste geval wordt het model niet als ‘junior model’  beoordeeld.
 • Modellen die eerder deelnamen aan de wedstrijd van Flanders’ Modelling Festival mogen niet opnieuw worden ingeschreven.
 • Elke categorie wordt beoordeeld door twee juryleden, die punten geven aan de beste vijf modellen. Juryleden mogen niet aan de wedstrijd deelnemen in de categorie waarvoor ze als beoordelaar optreden. De modellen worden beoordeeld door ervaren modelbouwers.
 • Beslissingen van het wedstrijdcomité kunnen niet worden betwist. Wel staan comité en jury open voor vragen en opmerkingen.
 • Als in een categorie minder dan drie modellen zijn ingeschreven, dan worden bewuste modellen toegevoegd aan de meest gelijkende categorie.
 • Juryleden hebben het recht een model naar een andere categorie te verplaatsen, indien ze menen dat het model niet thuishoort in de gekozen categorie.
 • De modellen mogen pas na de prijsuitreiking van de wedstrijdtafels worden gehaald.
 • IPMS Antwerpen is niet verantwoordelijk voor mogelijke schade aan modellen gedurende het festival. Bovendien kan de club niet aansprakelijk worden gesteld voor ongevallen.
Inschrijvingsformulier

Presentatie modelbouwclubs

Buiten de wedstrijd zijn de clubstands de smaakmakers van het Flanders’ Modelling Festival. Voor clubs die zich met hun modellen willen presenteren is de inschrijving natuurlijk gratis. Per vereniging is maximaal 6 meter tafel beschikbaar.

Ingeschreven clubs

Momenteel hebben nog geen clubs toegezegd.

Inschrijvingsformulier

Na inschrijving ontvangen contactpersonen een automatische antwoordmail waarmee de ontvangst van de aanmelding wordt bevestigd. Let op: dit is nog niet een bevestiging van je reservering. Krijg je niet binnen 15 minuten een automatische e-mail dan zit die wellicht in je SPAM-box. Is ook dat niet het geval, dan is je e-mailadres misschien onjuist ingevuld. Vul dan het formulier nog een keer in met het correcte e-mailadres.

Let op: Verkoop van bouwdozen en modelbouwartikelen is niet toegestaan. Gebruik daarvoor het formulier voor een verkoopstand (zie tab Verkoopstands).

Verkoopstands

Details

Start:
11 March 2023 @ 08:00
End:
12 March 2023 @ 17:00

Don Bosco Hoboken

Salesianenlaan 1
Antweroen, 2660 België
+ Google Map

Klaar om er in te vliegen?